Класическото кожено яке няма сезон или година за носене. То не се определя от нито един тренд, просто защото винаги ще е на мода. Ето и няколко интересни факта за историята на една от любимите ни дрехи.

 

Когато си помислим за кожено яке веднага се сещаме за близначките Олсън, Кейт Мос и почти всички останали от бригадата на звездите, които налагат модните тенденции. Коженото яке е практично и подходящо за всякакви атмосферни условия. Може да се нарече неофициалната униформа на съвременното общество.

 

 


Знаете ли, че всъщност историята на това иконично парче плат датира от началото на 1900 година, по време на Първата световна война?

Германските пилоти на изтребители са сред първите, които започват да носят коженото яке върху униформите си. Удобството срещна модата през 1928 г., когато производителят на дъждобран от Манхатън Ървинг Шотт проектира първото яке за мотоциклет за Харли Дейвидсън. Якето е наречено "Perfecto", кръстен на пура и е продавано за скромните $ 5,50 (в сравнение с пожеланата от знаменитостите версия Balenciaga, например, която днес струва 3000 долара). Тогава дизайнът на якето адаптира цип вместо копчета, като якета на авиаторите, носени по време на войната.

И така минаваме през 30-те и 40-те, където героят в нашата история се превръща в основно облекло на момчетата в американската армия, което само по себе си го прави уличен тренд.

 

 

Малко след това идва времето на незабравимите за коженото яке 1950, 1960 и 1970 година, когато то започва да се налага сред стила на най-големите знаменитости, като Марлон Брандо, Джеймс Дийн, Бийтълс, Дюран Дюран. Манията по това облекло е истинска!

През бележитите за модата 90-те години, коженото яке най-накрая присъства и в гардероба на смелите и модерни жени. Тази мода се налага от супер моделите като Кейт Мос и Найоми Кембъл, а днес, 30 години по-късно няма дама от шоубинеса, която да не притежава класическо кожено яке, или пък такова в цветни разновидности.