Естествената кожа е устойчив материал, който се използва за изработката на различни кожени облекла.

Най-често срещаните видове кожи, които се използват в индустрията са :

  1. Телешка кожа:Тя е една от най-предпочитаните, заради своята издръжливост при по- сурови климатични условия и устойчивост на триене.

При добро съхранение и поддръжка дрехите  издържат десетилетия. Основен материал при изработката на моторджийски костюми и якета. Придава характер на дрехите. Днес телешката кожа може да бъде обработена по много начини. Често се използва за панталони, елеци, якета, поли и рокли.

  1.    Агнешката кожа : Известна е със своята лекота, мекота и гъвкавост. Тя е значително по- тънка от телешката кожа и затова се предпочита при изработката на по-леки и ефирни модели: ризи, рокли, поли, якета и т.н. Подходяща е за създаване на по-екстравагантни модели, тъй като лицето и лесно може да се завърши с лазерна декорация, топъл печат за релеф или перфорация.
  2. Свинска и ярешка кожа: Тези два вида кожа са прословути със своята здравина. Свинската кожа е със среден размер и силно поресто лице. Използва се при изработка на якета, мъжки елеци, хастари за обувки. Ярешката кожа е най-подходяща за изработка на ръкавици. Обратно на малките си размери тя е изключително стегната и трудно разтеглива. Идеална е за ръкавици и други аксесоари, които са подложени на ежедневно амортизиране.
  3. Екзотични кожи: В това число крокодилски, змийски и кожи от различни гущери. Те са значително по-скъпи и рядко се използват за изработка на ежедневни дрехи, но придават уникалност и престиж на всяка дреха или аксесоар.

Това са част от най-използваните кожи в кожарската индустрия. Изборът на кожа е индивидуален избор, зависи от предпочитанията, стила дрехи и цялостната визия, която иска да се постигне.